Bălăușeri

Primăria Comunei Bălăușeri a fost desemnată câştigătorare într-un un proiect finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Europa pentru Cetățeni (Europe for Citizens), în valoare de 14.615 Euro.

Proiectul vizează înteținerea relațiilor între comune, respectiv oraşe înfrățite. (Town Twinning)

Proiectul reunește, pe durata evenimentului, șase parteneri din diferite localități a trei țări membre EU:

România: Bălăușeri;

Ungaria: Fót, Aldebrő, Tápiószentmárton, Gerjen;

Slovacia: Zemianska Olca.

Proiectul poartă denumirea de „Sunt eurosceptic dar mă tratez” şi se va desfășura în intervalul 15.09.2021 – 20.09.2021, în localitatea Bălăușeri, Județul Mureș. Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Bălăușeri împreună cu cei cinci parteneri invitați ai proiectului. Scopul principal al acestui proiect este de a contribui la conștientizarea cetățenilor în ceea ce privește istoria și valorile comune ale membrilor Uniunii Europene, respectiv promovarea unor atitudini pașnice, respectarea valorilor și bunăstării cetățenilor, prin dezbaterea unor subiecte legate de viitorul Europei, de euroscepticism, respectiv prin inițierea unor dialoguri interculturale privind respectul reciproc și combaterea stigmatizării migranților și minorităților.

Valorile morale împărtășite, cum ar fi toleranța, înțelegerea și acceptarea reciprocă între națiuni sunt principiile fundamentale ale Uniunii Europene. În acest context, modelul societății transilvănene, realitatea istorică a unei coexistențe multiseculare între români, maghiari, saxoni și romi, în special comunitățile văii Târnavei. Regiunea istorică și etnografică unde se regăsește localitatea Bălăușeri, reprezintă un punct de ancorare excepțională pentru a aborda subiectele care corespund obiectivelor și priorităților acestui eveniment.

În cadrul acestei eveniment, în data de 18 septembrie, va fi organizat Festivalul Strugurilor din Bălăuşeri, care va găzdui o serie de evenimente interactive pentru toate generațiile şi va fi o locație ideală pentru înteținerea relațiilor internaționale.